צור קשר

הדלקת נר זיכרון על שום מה

מאת: מאור לעד

 

מצוות הדלקת נר זיכרון היא אחד המנהגים המקובלים בדתות השונות ובפרט עלינו היהודים. מקור בנצווה ביא בתורה כאשר אהרון הכהן מצווה להדליק נר:

" נר ה' נשמת אדם

וְאַתָּה תְּצַוֶּה אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְיִקְחוּ אֵלֶיךָ שֶׁמֶן זַיִת זָךְ כָּתִית לַמָּאוֹר:  לְהַעֲלֹת נֵר, תָּמִיד בְּאֹהֶל מוֹעֵד מִחוּץ לַפָּרֹכֶת אֲשֶׁר עַל-הָעֵדֻת, יַעֲרֹךְ אֹתוֹ אַהֲרֹן וּבָנָיו מֵעֶרֶב עַד-בֹּקֶר--לִפְנֵי יְהוָה:  חֻקַּת עוֹלָם  לְדֹרֹתָם, מֵאֵת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל                 שמות כ"ז,כ'-כ"א  "

נר זיכרון, (נר נשמה), מודלק במועדים שונים במשך השנה הן בבתים והן בבתי העלמין.

הדלקת נר זיכרון להנצחת הנפטרים הינו מנהג אונברסלי. בקרב העמים השונים נהוג להדליק נר זיכרון הן בכנסייה הנוצרית על זרמיה השונים והן בדתות נוספות. אך אצל היהודים לובש המנהג צורה מיוחדת המאופיין בצורך של נר זיכרון הדולק לאורך כל היממה ולאורך כל השנה.  הדלקת נר זיכרון היא הדרך הטובה והפשוטה ביותר לקיים את מצוות הנצחת הנפטר, על כן נרות זיכרון הם מוצרים נפוצים בכל מקום.

כיוון שההלכה מתירה כל מקור אור כסוג של נר זיכרון, אפשר למצוא היום נר זיכרון חשמלי או נר זיכרון סולארי המיועדים להפיץ אור במשך כל שעות היממה.

לכן חברת מאור לעד פיתחה נר זיכרון המבוסס על אור השמש, אור השמש הוא  מקור אנרגיה לנר הזיכרון המיועד לבעור זמן רב, לשנים.

מקור המנהג להדלקת  נר זיכרון?

ישנן כמה גרסאות בנוגע לסמליותה של הדלקת נר זיכרון. חלקן לקוחות מעולם המושגים הקבלי, ומסבירות את המנהג בהתאם לתפישת התעלות הנשמה והרוח על החומר והגשמיות: ישנם המייחסים את המנהג לרבי יהודה הנשיא, שביקש בצוואתו מבני משפחתו להיות מיוצג על ידי נר זיכרון.  הסבר אחר, נפוץ יותר, מתייחס לנר זיכרון כדרך של האבלים לתרום לעילוי נשמת הנפטר אל עולמות עליונים.

נהוג גם להזכיר בהקשר זה את הפסוק הלקוח מספר משלי "נר ה' נשמת אדם" – ביהדות משולה נשמתו של האדם פעמים רבות ללהבה חיה. אבל ההסבר הפשוט ביותר הוא כמובן זה שרואה במנהג הדלקת נר זיכרון דרך של הנותרים מאחור לזכור ולהנציח את האדם שהיה ואיננו ולתת לו כבוד.

מתי מדליקים נר זיכרון?

הדלקת נר זיכרון מתרחשת בדרך כלל במועדים מסוימים הקשורים בתאריך מותו של הנפטר או במועדים כלליים יותר. ראשית, נהוג להדליק נר זיכרון בשבעת ימי האבל הראשונים (השבעה) שלאחר הפטירה, ולאחר מכן במשך כל שנה במלאות יום השנה לפטירה. בנוסף לכך, מדליקים נר זיכרון ביום כיפור והמדקדקים אף מוסיפים הדלקת נר זיכרון בכל פעם שבבתי הכנסת נשמעת תפילת יזכור – שמיני עצרת, שביעי של פסח ובחג השבועות. במקרים של נספי השואה או חללי צה"ל מדליקים האבלים נר זיכרון גם בימי הזיכרון הלאומיים המצוינים בכל שנה.

הדלקת נר זיכרון מתבצעת בשני מקומות: בבית הפרטי (בדרך כלל בפינה קטנה ושקטה) ובבית העלמין.